De Blaak & De Sijsten
Baanstatus
Open
Pin positie
5
Winter greens
Zomer greens
Qualifying
De Leij
Baanstatus
Open
Pin positie
5
Winter greens
Zomer greens
Qualifying
Par 3 baan
Baanstatus
Open
Pin positie
0
Winter greens
Zomer greens
Qualifying
> Bekijk volledig rapport
19-07-2019

Het beregenen van de baan

Na een langdurige periode van droogte worden er altijd veel vragen gesteld over het beregenen van de baan; wanneer wordt er gesproeid, hoeveel en waar komt het water vandaan, zijn de meest gestelde vragen.
 
In de baan liggen verspreid over 27 holes, de Par 3 baan en de oefengreens ruim 900 sproeikoppen; bij iedere green minimaal 4, elke teebox 7/8, elke voorgreen 2 en de rest op de fairways. De beregening wordt door een computersysteem gestuurd. Soms per compartiment soms per sproeikop. Hieronder een overzicht van de beregeningsinstallatie op de Leij.
Na een langdurige periode van droogte worden er altijd veel vragen gesteld over het beregenen van de baan; wanneer wordt er gesproeid, hoeveel en waar komt het water vandaan, zijn de meest gestelde vragen.
 
Dagelijks meten de greenkeepers de vochtigheid van de baan en bepalen dan aan de hand van de meetgegevens of er gesproeid moet worden. De laatste weken (mei, juni 2019) wordt er dagelijks beregend van 9 uur s’avonds tot 7 uur s’ochtends. Alleen na een grote bui is er niet beregend. Afwisselend (om de andere dag) worden er fairways, greens, tees, voorgreens beregend om daarmee meer mm’s per keer te kunnen laten neervallen.  Dus ieder onderdeel van de baan krijgt in ieder geval om de andere dag water. Maximaal kan er iedere dag 3 mm water worden gesproeid. Het systeem kan niet meer aan. Bij extreme omstandigheden wordt er eerder gestart met sproeien maar dat geeft voor de avond golfers wel enige overlast.
 
Handmatig worden droge plekken rond de greens, voorgreens en bunkers met een slang gesproeid. Deze plaatsen worden vooraf met een zogenaamde ‘wetting agent’ behandeld om de toplaag minder waterafstotend te maken. Ook sommige bomen en de nieuwe aanplant bij de amfibieën poelen worden met de slang gesproeid. De teeboxen worden met de rondrijdende waterton van water voorzien. De rough wordt uiteraard niet beregend maar helaas liggen er op een paar plekken sproeikoppen in de rough.
 
 
Waar komt het water vandaan?
De vijvers op Blaak en Sijsten en Leij zorgen voor de bevoorrading van het beregeningssysteem. In de baan liggen een drietal pompen waarmee het water wordt opgepompt. Daarnaast wordt het water van de parkeerplaatsen op de Blaak en de Leij en de daken aan de Leij kant opgevangen en doorgevoerd naar de vijvers. Dat laatste is een maatregel die is getroffen naar aanleiding van de grote droogte van vorig jaar.
 
Waterkwaliteit.
Voor de groei van het gras is niet alleen de hoeveelheid water maar ook de waterkwaliteit bepalend. De voedingsstoffen in de bodem worden door het beregeningswater slecht opgenomen. Dit komt door de “slechte” kwaliteit van het beregeningswater. De PH hiervan is zowel aan de Leij kant als aan de Blaak/Sijsten vijvers niet goed. Het mengen van het water zou voor de PH in het water de beste kwaliteit opleveren. Helaas is dit technisch tot dusver onmogelijk. Bijvoeren van de baan is het devies: een beetje meer calcium strooien aan de ene kant een beetje meer zure meststoffen aan de andere kant. Er is regelmatig regenwater nodig om voedingsstoffen aan het water toe te voegen.
 
Veel of weinig water?
Liever 5 dagen een buitje van 2 mm dan 10 mm op één dag! Groot probleem met de huidige zomers is dat door de droogte de toplaag van de baan vooral op heuveltjes of delen van de baan die de hele dag in de volle zon liggen, keihard wordt. In de baan zijn deze plekken door de droogte van vorig jaar nog steeds hier en daar zichtbaar. Bij een grote hoosbui loopt het water er als het ware direct overheen de vijver in zonder door te dringen in de bodem. Door snijden en beluchten wordt geprobeerd om op die plekken het water beter door te laten dringen naar de wortels.
 
Te veel sproeien heeft ook weer zo zijn nadelen vooral op de greens. Natte greens zijn een voedingsbodem voor ziektes, mos en schimmels. Door kalk op de natte greens te strooien wordt geprobeerd deze ziektes te voorkomen en te bestrijden. Bestrijdingsmiddelen gebruiken is verboden.
 
Tot slot
De beregeningsinstallatie op Blaak/Sijsten is inmiddels ook aan zijn 25 jarig jubileum bezig en vertoont veel storingen. Daarnaast is twee jaar geleden de bliksem in de installatie ingeslagen en tot op de dag van vandaag zijn de gevolgen hiervan in de vorm van storingen, zichtbaar. Dan zorgt ook de hoeveelheid ijzer in het water voor verstoppingen bijvoorbeeld van de fonteinen maar ook van pompen en sproeiers etc. En natuurlijk wordt er ook wel eens een sproeikop kapotgereden of geslagen. Dagelijks is er een greenkeeper bezig met onderhoud aan de beregeningsinstallatie.
 
Het beregenen van de baan
« Terug