Interview met Emilio Dellanzo, HeadPro bij Prise d’Eau Golf
Tekst: Fridy Duterloo | Hart voor Verhalen
“Als team samenwerken is het meest belangrijk”
Hij werkte met tal van professionals, reisde rond met de tour en zijn liefde voor de golfsport bracht hem over de hele wereld. Emilio Dellanzo is een echte liefhebber. Sinds 2019 werkt hij als HeadPro bij Prise d’Eau. Hij droomt ervan om samen met de collega’s Prise d’Eau naar een hoger niveau te tillen. Zijn uitdaging: het ontwikkelen van een succesvolle Golf Academy. De eerste stappen zijn al genomen. Emilio deelt graag zijn plannen.
“Ik werkte inderdaad in de tour. Ik was daar ‘player manager’. Ik reisde mee om pro’s te assisteren. Daarvan heb ik veel geleerd. Ik vroeg ze allemaal naar hun sleutel tot succes. Het meest gehoorde antwoord: de competitieve omgeving. Die sfeer en uitdaging die heerst bij pro’s, dat voelen ze als kind al. Ze staan op de baan. Ze strijden tegen elkaar én inspireren elkaar. Dat willen we hier ook implementeren. Dat zie ik als mijn grote uitdaging. Ik wil met de Academy een beleving creëren voor golfers. Ze meer bieden dan alleen instructies. Dat vraagt om een andere aanpak en mindswitch. Het valt of staat met het juiste team van pro’s. Samen zetten we nu programma’s op voor onze Academy. Daarin hebben alle pro’s een eigen expertise. Mijn gebied is bijvoorbeeld ‘performance practice’. Daarin bootsen we echte situaties na. Dat is altijd 1 op 1, een uur lang, want golf is meer dan alleen techniek. We willen daarmee traditionele golflessen vervangen. Zo zijn en blijven golfers meer verbonden aan onze mooie club. We hebben duidelijk oog voor het sociale aspect. Zo leert een golfer van de coach en van andere golfers. Een coach is meer dan een instructeur. We leren mensen niet alleen golf, we leren ze te golfen. Daar zit een verschil in. Wij nemen onze spelers nu ook mee naar toernooien, naar het buitenland. Om te proeven van het echte werk. Te ervaren hoe het is om een pro te zijn. Ik wil ze als pro en als club helpen om te groeien.”
Een breed aanbod
Naast de nieuwe beleving, paste Emilio samen met het management nog meer veranderingen toe. “We hebben een filosofie met het nieuwe aanbod. Voorheen was het standaard starterspakket een cursus van 6 weken. Zo kreeg je een handicap. In 6 weken is het onmogelijk om ineens goed te zijn. Golf is een lastige sport. Mensen gingen dan na hun cursus de baan op, bleken nog niet zo ver te zijn en bleven daarna weg. We kozen daarom heel bewust voor een nieuwe filosofie en nieuwe pakketten. We bieden nog steeds een concreet aanbod voor starters. Zo introduceerden we onder andere ‘probeergolf’. Dat zijn 6 lessen in drie golfsessies. Dat zijn echt drie hele leuke dagen. We hebben ook de ‘practice club’. Ik vergelijk dat altijd met bootcamps. Het is leuk en sociaal. Een soort walk-in les. Je komt en sluit gewoon aan. Dat is wat vrijer. Ook voor de fanatiekelingen hebben we een aanbod met bijvoorbeeld masterclasses. Dat zijn drie uur durende trainingen. Bijvoorbeeld ‘hitting it further’. Daarin garanderen we dat je in drie uur de lengte van je slagen verlengt. En de masterclasses ‘getting out of the sand’ of ‘practice like the tour pro’s’. Deze masterclasses zijn een mengeling van theorie en techniek. Vooral veel doen. Dat voeren we in de hele filosofie door: ‘Gewoon doen’. Natuurlijk hebben we daarbij ook nog 1 op 1 lessen. We bieden ook nog losse lessen aan. De focus ligt echter op de pakketten. Leren golfen is een proces. Dat leer je het beste in groepsverband en over een langere periode.”
Een sterke basis
De coronacrisis is vervelend maar bood ook ruimte voor een mooie testcase. “Toen jongeren weer mochten sporten, zijn we gestart met het herstructureren van de jeugdlessen. In plaats van één keer per week 50 minuten, zijn we naar lessen van twee uur gegaan. De oudere groep jongeren zelfs vier uur per week. Zo hebben we ze gewoon op de baan gezet. Laten we het ze ‘gewoon doen’. We werken meer aan die beleving. Meer plezier maken. Zonder dit te promoten, komen nieuwe aanmeldingen vanzelf binnen. Nu hebben we tot 20 augustus de tijd om een solide programma neer te zetten. We willen doorgaan met de focus op beleving en de jongeren meer competitief te laten spelen. Ook buiten Prise d’Eau, op regionaal en nationaal niveau. We gaan dan met ze mee. Vormen samen een team en zijn onderdeel van Prise d’Eau als club.”
Emilio is enthousiast over de toekomst. “Er zijn nog genoeg obstakels om overheen te stappen. Het zijn geen makkelijke plannen. Bij Prise d’Eau doen we iets wat eigenlijk niemand in Nederland doet. Als iemand het kan, dan zijn wij het. We zetten onze plannen stapsgewijs uit en hebben veel aandacht voor de jeugd. De voornaamste uitdaging is om het team, de pro’s van Prise d’Eau, samen te laten werken. Om zo het aanbod en de golfbeleving te verbeteren. Om meer mensen de schoonheid van golfen te laten proeven en zich verder te laten ontwikkelen. Dat duurt even, maar we komen er wel.”